Appelazijn: een azijn om in je keuken te hebben

 appelazijnAppelazijn is een azijn gemaakt door de fermentatie van appels en dus puur natuurlijk. Door de appels krijgt de azijn een hoge waarde aan bruikbare mineralen en voedingstoffen. Deze azijn heeft een heilzame werking en is zeer nuttig in de keuken of als hulpbron bij ontgiftingskuur of andere kwaaltjes. Het gebruik is zowel intern als extern.

Appelazijn kan je in de biowinkel kopen en is relatief goedkoop, ook kunnen we het zelf maken.

Appelazijn bij intern gebruik

Appelazijn kan gemakkelijk regelmatig gebruikt worden in de keuken door het toe te voegen aan een salade of dressing. Ook in de soep kan men een beetje toevoegen. Best wel aangenaam als je het gewoon wordt en je voelt het positieve effect op je spijsvertering.

Gezondheid

Appelazijn is het meest gekend om zijn ondersteunende eigenschappen bij een vermageringsdieet. Een kuur met appelazijn zou helpen om sneller vet te verbranden. Ook zou het helpen om je spijsvertering te stimuleren en voedsel sneller om te zetten in energie. Waardoor afvalstoffen sneller worden afgebroken en goede stoffen worden opgenomen. Het stimuleert het gehele spijsverteringssysteem ook de maag wanneer deze door een te weinig aan zuur niet optimaal functioneert.

appelazijn 2

Appelazijn is een zuur, In Chinese geneeskunde wordt de smaak zuur gelinkt aan de lever en gal, het zou hier dus ook de werking stimuleren wat het gezonde effect in de spijsvertering een groot deel verklaard. Hier is het interessant om te begrijpen dat wanneer we regelmatig een beetje appelazijn gebruiken bij onze hoofdmaaltijd dat onze vertering beter zal werken. In Taoïstische wijsheid gaan ze aanraden de vijf smaken te gebruiken voor een gebalanceerd dieet. Mensen met een zwakkere lever en spijsvertering kunnen hier dus op een simpele manier gebruik van maken, dagelijks een beetje toevoegen aan je voeding stimuleert de gezonde werking, wat op lange termijn dan weer resulteert naar een gezondere werking van lever en gal.

Ook kan men een verbetering in cholesterol zien bij het gebruik van appelazijn.

Het reinigt en ontgift het lichaam, hiervoor is het een perfecte keuze om appelazijn toe te voegen aan een periode van zuivering. Ideaal is tijdens de lentemaanden voor een voorjaarszuivering. Het heeft ook een sterk reinigend en positief effect op de darmen.

Het heeft een samentrekkend effect wat helpt in het gezond en zuiver houden van weefsels zoals de huid en houd ons dus natuurlijk mooi en jong.Het helpt de ph waarde van de huid te balanceren. Is dus zeker toe te voegen aan een anti-aging dieet of kuur. Alle zuiveringskuren helpen om ons jong en gezond te houden daarom is een jaarlijks voorjaarskuur echt een aanrader.

Het helpt bij het bestrijden van schimmels intern maar ook extern. Ook heeft het een kalmerend effect bij ontstekingen of last van de huid.

Extern gebruik

Bij wratten of kalk(schimmel)nagels zeer nuttigmooi oud

Ook wordt het gebruikt als gezichtstonicum of voor het haar, zelfs bij verouderingsvlekken of andere problemen bij huid, haar , nagels,…

Je ziet dit goedkoop natuurlijk product is iets wat je in huis wil hebben, zelf heb ik het gebruikt in vorm van kuur tijdens de lente en gebruik ik het regelmatig in kleine porties in mijn saladedressing of in de soep. Grote hoeveelheden zijn zeker niet aan te raden.

Voor te ontgiften

Gebruik tweemaal per dag bij het eten één tot max drie theelepels in water of soep vermengd gedurende een periode van twee tot vier weken.

Heeft er iemand de appelazijn al geprobeerd? laat gerust je ervaring achter bij de comments.

David Luyten