Brandnetelsoep: lekker en gezond!

Brandnetels, we hebben al gesproken over de weldoende eigenschappen ervan. We hebben gesproken over thee maken, dit doen we door of de verse bladeren te gebruiken of de brandnetels te drogen, wat een smaak vollere thee geeft. Je kan de brandnetels drogen in de zon of hoe je wil.

Maar hier gaan we even de mogelijkheden bekijken van een recept voor de soep.

Zelf ben ik niet zo een recepten man en hou ik een beetje van expirimentatie en variatie, maar ook van simpliciteit. Belangrijk hier is, mag je voeding je medicijn zijn!

Brandnetelsoep

Al zeker aan te raden is het toevoegen van selder en blad selder of peterselie. Deze zijn een goede hulpbron voor het creëren van de beste medicinale werking van de soep.

Een andere zeer fijne optie is het toevoegen van verse paardenbloem bladeren uit de tuin. Deze zijn nu ook goed aan het groeien en zijn ideaal voor het zuivere van de lever. Herinner dat we in de tijd zijn waar we aandacht geven aan de lever. Dus dit is goed meegenomen en komt al vers uit de tuin evenals de brandnetels.

lavas zou ook het perfecte kruid hiervoor zijn maar deze steekt juist zijn hoofdje boven de grond en kunnen we dus nog niet oogsten.

Verder uiteraard kunnen we vrij expirimenteren

We kunnen uiteraard prei toevoegen, ajuin , look, lijken me alle drie zeer goed.

Ik heb vandaag ook geopteerd voor spinazie, en ga de komende soepen dit waarschijnlijk ook toevoegen, spinazie is ook heel groen en geeft een goeie smaak samen met de brandnetel, ik vind ze prima combineren en het maakt de soep nog effectiever.

Zelf voeg ik nu ook witte kool toe, fijn zou ook kunnen zijn venkel en venkelblad, maar dat is ook nog maar juist aan het groeien bij ons in de tuin. Misschien zijn er al mensen die venkel hebben die groot genoeg is om al bladeren van te oogsten of eventueel spinazie?? Zelf heb ik steeds veel venkel staan niet alleen voor de venkel maar gebruik steeds het blad in de soep als kruid en ook regelmatig bij de verse sla, venkel s een vast onderdeel in de saladebar.

Ik denk dat broccoli ook zou kunnen, maar ik hou niet zo van broccoli in de soep, misschien hebben jullie nog andere ideeën? Maar dit wordt het voor mij vandaag.

Recept

Verse brandnetels, verse paardenbloem bladeren, prei, witte kool, selder, verse bladpeterselie ( deze overwinteren gemakkelijk, dus die heb ik nog van vorig jaar..)  ( ajuinen waren op maar die hadden er ook gerust bij gekunnen).

Dan nog een takje of twee verse rozemarijn en een takje salie. Ook een beetje tijm, ùaar gedroogde van vorig jaar, momenteel staat het plantje er niet zo goed bij.

Mocht er iemand anders een fijn recept weten laat het gerust weten.

Ik hou wel van het aspect van groene soep, Uiteraard heb ik verschillende recepten en smaken, maar ik eet heel veel simpele, luchtige soep met groene bladeren en kruiden, dit vooral in de zomermaanden,  dan zijn er genoeg bladeren aanwezig in de tuin die je kan gebruiken. Hierbij voeg ik dan citroen, soms tarwegras of spirulina, visolie en wat olijfolie; heerlijk zo en boordevol met alles wat je lichaam maar wensen wil.

Uiteraard als we brandnetels gaan plukken gaan we handschoenen of een plastiek zak gebruiken. Onthoud ook als je geprikt wordt blijf lachen. Het is namelijk goed voor het bloed.

Als we daarna de brandnetels lang in water afspoelen stoppen ze met prikken 🙂

Geef een reactie