Spirulina

Spirulina is de botanische naam van een minuscuul algenplantje van nog geen 0,2 mm lengte. De naam Spirulina betekent letterlijk “kleine spiraal” en verwijst naar de spiraalvormige structuur van het plantje.

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek bevat Spirulina een enorme, natuurlijke rijkdom aan vitale bouwstoffen. Van nature bevat Spirulina maar liefst meer dan 60 werkzame stoffen, waaronder 11 belangrijke vitaminen en 12 onontbeerlijke mineralen in een ideale verhouding.

Spirulina bevat veel beta-caroteen of pro-vitamine A en vitamine E. Spirulina is zeer rijk aan chlorofyl dat een zeer gunstige invloed heeft op de aanmaak van rode bloedlichaampjes, in samenwerking met het ijzer, foliumzuur, en vit. B12, die eveneens in ruime mate aanwezig zijn. Chlorofyl zuivert het bloed van afvalstoffen en bevordert de werking van alle weefsels en organen, in het bijzonder de lever. Spirulina bevat eveneens rijkelijk gamma-linoleenzuur dat niet alleen zorgt dat de cholesterol zich niet in de bloedvaten kan afzetten, maar waarvan de prostaglandines het bloed op een natuurlijke wijze verdunnen en voor een betere bloeddoorstroming zorgen. Spirulina bevat in de ideale verhouding alle essentiële aminozuren.

Werking

Omwille van haar hoog gehalte aan eiwitten, aminozuren, vitaminen en minerale zouten vormt spirulina hetzij, een zeer nuttig voedingssupplement, hetzij een gebeurlijk vervangingsvoedsel bij kalorie-arme diëten. Ze laat toe de tekorten van een ongebalanceerd dieet te dekken, en ze voorkomt het gebrek aan energie dat gepaard gaat met een verminderde kalorieëntoevoer.

Anderzijds vermindert spirulina het hongergevoel, door een werking die nog niet duidelijk is. Dit effect kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan drie verschillende werkingen:
•    spirulina handhaaft het glucosegehalte in het bloed, zodanig dat het eetlustcenter in de hersenen wordt gestimuleerd;
•    ze is rijk aan fenylalanine, die blijkbaar het eetlustcenter kalmeert. Fenylalanine heeft trouwens nog een andere werking die men in de meeste eetlustremmers terugvindt: ze stimuleert de waakzaamheid.
•    in aanwezigheid van water werkt spirulina  als een mucilago: ze gaat aanzienlijk opzwellen en de maagwand bekleden, en aldus een gevoel van verzadiging geven. Bovendien gaat dit mucilago de stoelgang verzachten, zoals de cellulosen het doen.