Maca

Maca (Lepidium Meyenii) is een knolgewas dat op grote hoogte, tussen 3000 en 4500 meter boven zeeniveau, in de Peruaanse Andes groeit. Maca is de enige eetbare plant die op deze plaatsen overleeft omdat het er ’s nachts erg koud wordt, en de zon er overdag onverbiddelijk heet kan zijn.
De bodem waarop Maca groeit bevat een grote hoeveelheid mineralen en dat maakt dat ook de Maca-plant rijk aan mineralen is. De plant is gerelateerd aan de familie van de koolsoorten. Zijn kleur lijkt op die van de aardappel. Van vorm lijkt hij op een grote radijs. Maca heeft een zoete smaak. In Peru wordt Maca op verschillende manieren verwerkt: rauw, gebakken of gedroogd. Peruvianen maken koekjes, taarten, chips en drankjes met Maca. Hier in Europa kennen we Maca vooral gedroogd, verwerkt in capsules of gegelatiniseerd. Gedroogd kan de plant makkelijk zeven jaar bewaard worden.

Maca is een 100% natuurlijk voedingssupplement. Het is een hoogwaardige voedingsbron met medicinale krachten.De knol wordt al duizenden jaren gebruikt door de lokale bevolking. Ook nu nog gebruiken Peruvianen Maca als voedingsbron. Ook ver buiten de grenzen van Peru is Maca ondertussen bekend geworden, zowel in Zuid- en Noord-Amerika, als in Europa. Maca staat vooral bekend als ‘Peruaanse viagra’ of ‘Peruaanse Ginseng’ omdat het zowel bij de man als bij de vrouw het libido stimuleert.

 

De groei in de meest barre omstandigheden (zowel intens zonlicht als bittere, snijdende koude) verklaren de krachtige eigenschappen van de plant. De bioactieve stoffen vertonen dezelfde gunstige effecten bij mensen. Daarom is maca een sterk adaptogeen.

Nog een belangrijke werking is het anabool effect. Het bevordert de groei van de spieren en is dus ideaal voor body builders. Maca was niet voor niets het voedsel bij uitstek voor de incakrijgers. Ook heeft een zeer gunstige invloed op de hypofyse-epifyse as in het hoofd en zorgt zo voor een betere concentratie, focus en alertheid.

Het werkt niet alleen op de klieren in het hoofd maar op het hele hormonale stelsel, waardoor dus het libido verhoogt maar het ook een zeer sterke anti depressieve werking heeft. Het creert een goed gevoel.

Welke werkingen worden door Maca in ons lichaam beïnvloed?

  • Toename van de vruchtbaarheid
  • Stijging van bepaalde hormonen: anabool effect (balans: spieren/vet)
  • Verhoging van de libido
  • Verzacht het PMS (premenstrueel syndroom)
  • Effect bij osteoporose (vervanging HRT)
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Tegengaan van bloedarmoede
  • Antibacterieel en antiviraal middel
  • Sterke antikanker-werking (isothiocyanaten)