Chlorella

Chlorella: de ontdekking van de 20e eeuw

In de meren en de zoetwaterplassen van deze aarde komen gezamenlijk ongeveer 23.000 soorten algen voor. De naam “chlorella” klinkt veel mensen onbekend in de oren, en kan niet rekenen op dezelfde populariteit als bv. spirulina, dat meer commercieel is uitgebaat.

In tegenstelling tot China en Japan, is chlorella in Europa nog redelijk onbekend. Pas midden de 20e eeuw is men een grondige wetenschappelijke studie beginnen te doen van de algen. Intussen zijn de ontdekkingen over de buitengewone samenstelling van chlorella enorm toegenomen.

Sedert de oertijden bevolken ongeveer 26.000 soorten vrij zwemmende of vastgroeiende algen de aarde. Algen bezitten een enorm vermogen zich aan te passen, en gedijen zelfs onder extreem ongunstige klimaatsomstandigheden zoals in gletschers en andere woeste omstandigheden.

Sinds de 19e eeuw worden algen in grotere hoeveelheden verbouwd, en verwerkt als voedingsmiddel en geneesmiddel. De kennis over de geneeskracht van algen gaat terug tot  Chinese bronnen, waarvan sommige 5000 jaar oud zijn. Op grond van hun rijkdom aan eiwitten, vitamines, mineralen en sporenelementen, behoren verschillende meer-algen in  Aziatische kustgebieden ook vandaag nog tot de basis-voedingsmiddelen.

Dankzij hun hoge chlorofylgehalte veranderen zij met de hulp van zonlicht,  koolstofdioxyde en water in zuurstof (O2), en organische stoffen waaronder druivensuiker. Dit proces, de fotosynthese is de basis voor de voortzetting van alle leven op aarde. Indien de algen het koolstofdioxyde uit de atmosfeer onttrekken, verschaffen zij een waardevolle bijdrage voor de vermindering van het broeikaseffekt.

Algen geven zwavelhoudende gassen af, die in de atmosfeer condensatiekernen voor wolken worden.

Algen verbruiken aan de wateroppervlakte grote hoeveelheden koolstofdioxyde. Als een pomp zuigen zij koolstofdioxyde uit de lucht en geven zuurstof af aan de atmosfeer.

Door de aanwezigheid van algen wordt de oppervlaktetemperatuur van het water licht verhoogd, wat ook gunstig is voor de opbouw van regen. Dankzij de grote oppervlakten algen wordt de zonnestraling niet gereflecteerd, maar grotendeels geabsorbeerd.

Algen zijn planten die geen bloemen, geen zaden, geen bladeren, noch wortels hebben. Het zijn microscopisch kleine, slechts enkele  micrometers (µM = duizendste millimeter) groot, eenvoudige eencelligen, tot en met de hooggeorganiseerde, boomgrote algen, die in grote opprvlakten de onderzeese wouden vormen.

Meren, zeeën, rivieren, waterplassen, maar ook natte gebieden, moerassen en vochtige bodem, vochtige boomstompen e.d. zijn het hoofdbiotoop van de meeste soorten algen.

Rimpels en huidveroudering

De grote hoeveelheden vitamines, mineralen, eiwitten en Omega-3 vetzuren zorgen na enkele weken voor een stralende en volle huid. Toch is het vooral de aanwezigheid van plantaardig RNA/DNA dat verbazende effecten heeft op de huid, zeker wat betreft huidveroudering en rimpels. Naarmate je ouder wordt produceert je lichaam immers steeds minder RNA en DNA.

Het gevolg is dat de ribosomen (die uit 22 verschillende aminozuren het juiste menselijke eiwit samenstellen waaruit oude cellen worden vervangen door nieuwe), minder betrouwbare informatie ontvangen, waardoor de kwaliteit van je nieuwe cellen zal afnemen. Ook de Chlorella Groei Factor is van belang voor het behoud van een mooie en jonge huid zonder rimpels. De Chlorella Groei Factor zorgt er immers voor dat de celvernieuwing wordt gestimuleerd, zodat oude en slechte cellen sneller vervangen worden door nieuwe exemplaren.

Gezond hart

Chlorella bevat een hoge hoeveelheid Magnesium. Dit mineraal is essentieel voor een gezond hart omdat elke hartslag Magnesium nodig heeft

Aderverkalking of arteriosclerose

Bij aderverkalking of arteriosclerose zetten cholesterol, eiwitten, kalk, afvalstoffen en collageen zich af tegen de aderwanden. Daardoor worden deze dikker en harder, zodat ze hun elasticiteit verliezen. Het gevolg is dat de organen, weefsels en spieren niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen meer krijgen. Dit verhoogt ook het risico op een hartaanval of een hersenbloeding. De Omega-3- vetzuren in Chlorella zorgen ervoor dat je bloedvaten schoon blijven

Vermoeidheid

Chlorella kan zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid verdrijven. Het geeft binnen 1 uur na inname al energie. Bovendien gaat het om energie die langdurig blijft aanhouden. Dankzij de Chlorofyl neemt het zuurstofgehalte in de hersenen toe. Hierdoor verbetert je denkvermogen en gaan je geheugen en concentratie krachtiger functioneren. Ideaal dus voor studenten

Gezond afweersysteem

Chlorella stimuleert de aanmaak van T-lymfocyten. Dat zijn witte bloedcellen die rechtstreeks ziekteverwekkers bestrijden. Ook de aanmaak van B-lymfocyten wordt door Chlorella verhoogd. B-lymfocyten stellen uit eiwitten speciale antilichamen samen om zodoende allerlei soorten ziekteverwekkers te lijf te gaan.

Tot slot verbetert Chlorella de productie van Interferon in het lichaam. Deze stof wordt geproduceerd in de eerste cellen waar een virus zich nestelt en heeft als taak om de uitbreiding van de infectie naar naburige cellen te voorkomen

  • Hoog chlorofylgehalte: het behoort tot de 3 planten met het hoogste chlorofylgehalte.
  • Hoog B12-gehalte : chlorella en enkele andere algen zijn de enige plantaardige bronnen die een beduidende hoeveelheid B12 bevatten. Voor veganisten is aanvulling van deze vitamine noodzakelijk. Een gebrek aan B12 is een frequent voorkomend probleem in veganistische voedingssystemen. Gebrek aan B12 kan leiden tot een moeilijk te behandelen vorm van anemie en hersen- en zenuwbeschadiging, met soms neurologische beschadiging tot gevolg. Een belangrijk probleem is dat B12-gebrek niet gemakkelijk herkend wordt, vooraleer het zijn geestelijke beschadiging heeft voltrokken.
  • Hoog eiwitgehalte: vlees, vis, kip bevatten 18 tot 25% – gedroogde chlorella bevat 60% eiwit.
  • Hoog ijzer- en calcium-gehalte : één eetlepel chlorella voorziet in 320% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer en 120% van calcium.
  • Vitamine A, foliumzuur, niacine, zink enz. enz.
  • Chlorella lijkt alles te hebben dat de gezondheid kan heropbouwen. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van chlorella opgesomd. Er zijn honderden wetenschappelijke verslagen uit Japan en de VS over de gezondheidsvoordelen van chlorella. Op dit ogenblik is chlorella het meest verkochte gezondheidsvoedingsmiddel in Japan en neemt er sinds 1985 ongeveer de plaats in van gerstgrassap. Noteer dat Chlorella een zoetwateralg is en geen jodium bevat, in vergelijking met spirulina en zoutwateralgen of zeewieren